MODERAN OBJEKAT OD 1.800 KVADRATA, ZELENA OAZA ZA IGRANJE I JOŠ MNOGO TOGA: Šapić o izgradnji novog dečjeg vrtića
Novi vrtić u naselju Braće Jerković, Foto: beograd.rs

promo

MODERAN OBJEKAT OD 1.800 KVADRATA, ZELENA OAZA ZA IGRANJE I JOŠ MNOGO TOGA: Šapić o izgradnji novog dečjeg vrtića

Vrtić koji se gradi na Voždovcu, u Zaplanjskoj 92, imaće oko 1.800 kvadrata, i prema planu trebalo bi da bude završen u januaru 2025. godine

Objavljeno:

Među objektima čiju izgradnju investira Grad Beograd, Sekretarijat za komunalne i stambene poslove, a koji treba da budu završeni naredne godine su i dva nova dečja vrtića prema projektima arhitektonske firme „Biro Kjub Partners” (Bureau Cube Partners). Izvođenje radova na ova dva objekta - predškolske ustanove u naselju Braće Jerković na Voždovcu i u ulici Pavla Vujisića u naselju Altina 2 u Zemun upovereno je kompaniji „M Enterijer gradnja”.

Kako je prilikom obilaska radova istakao predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić u naselju Braće Jerković postoji potreba upravo za ovako velikim objektom kakav se i gradi. Reč je o modernom projektu koji čini 13 tipski rešenih boravišnih jedinica, zajedno sa pratećim tehničkim i ostalim korisnim prostorijama. Dvorište predstavlja zelenu oazu za boravak dece, obezbeđujući im nesmetano kretanje i siguran prostor za igru i učenje.

1 / 4 Foto: beograd.rs

Gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Aleksandra Čamagić rekla je da se pored vrtića u naselju Jerković u svim beogradskim opštinama radi na izgradnji novih predškolskih objekata.

- Mi trenutno imamo na više lokacija gradilišta, širom grada Beograda, u svim gradskim opštinama gradilišta ili početke gradnje novih objekata. Ono što nas čeka do kraja 2024. je otvaranje velikog centralnog vrtića u naselju Barič u Obrenovcu, dva vrtića koja su u izgradnji na levoj obali Dunava, jedan u Ovči, jedan u Borči. Taj u Ovči će imati i deo koji će biti centralna kuhinja za sve vrtiće na levoj obali Dunava. Takođe se gradi novi vrtić u Mladenovcu, počela je izgradnja vrtića u Stepojevcu, u Lazarevcu, uradili smo adaptaciju stare škole u Umčarima i ona bi trebalo u narednom periodu da primi mališane. Svuda se gradi, mi ćemo na taj način povećati kapacitete - navela je Čamagić.

"U naselju Braća Jerković postoji potreba upravo za ovako velikim objektom kakav se i gradi"

Šapić je prilikom posete radova na izgradnji voždovačkog vrtića u novembru prošle godine istakao da je dan pre toga usvojena odluka o povećanju subvencije za privatne vrtiće i da ona sada iznosi 33.000 dinara. Ova odluka je počela da se primenjuje od 1. decembra 2023.

Aleksandar Šapić
Aleksandar Šapićfoto: beograd.rs

Aleksandar Šapić je pre godinu i po tokom svog gradonačelničkog mandata najavio da će izgradnja državnih vrtića biti pojačana, iako je tada postojao problem sa osobljem koje bi radilo u njima – pored vaspitačica, poseban problem su spremačice i kuvarice, jer su im plate bile male. U septembru prošle godine Aleksandar Šapić je najavio da će Grad odobriti dodatna sredstva iz budžeta za povećanje osnovice zarada zaposlenima u predškolskim ustanovama za još deset odsto, što je sa povećanjem iz republičke kase, podiglo njihove plate za oko 30 odsto.

Prema Šapićevim rečima, Grad će nastojati da otvara što veći broj novih vrtića, a očekuje se da će se novim merama podstaći otvaranje i privatnih vrtića. One će im sigurno doneti stabilnost u funkcionisanju i u kalkulaciji troškova.

Bonus video:

01:19

IZ VIŠNJIČKE BANJE DO NOVOG BEOGRADA TUNELOM ZA 15 MINUTA! Aleksandar Šapić najavio najveći saobraćajni projekat u Beogradu

(Espreso / gradonacelnik.beograd.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.